Obsessions | 19 oktober 2018 t/m 9 december 2018

Solo-expositie van Leo Dooren uit Haarlem.

“Die olifant ben ikzelf”, vindt kunstenaar Leo Dooren uit Haarlem. De ruim 300 kilo wegende Afrikaanse olifant, gemaakt van pallethout, is het resultaat van een zoektocht naar het duale in hem: ratio versus gevoel. Sociaal en ook individueel, intelligent, dikke gevoelige huid, rechtvaardigheidsgevoel, bedreigd en geliefd, ontembaar. En uit het land waar Leo is opgegroeid, Zimbabwe. De uitwerking is abstract, rechtlijnig, haast mathematisch, en zonder ontwerp vooraf. “Boetseren met pallets”, noemt hij het.

Dualiteit vind je in al zijn werk: spanning tussen ratio en beleving, tussen gevoelsmatige waarneming en exacte realiteit. Hij gebruikt allerlei verschillende materialen en technieken. Zijn inspiratie haalt hij uit wat, en vooral wie, voor hem belangrijk is. ‘Kunst’ is een verhaal vertellen. De een schrijft een boek, Leo doet het beeldend in 2D en 3D. Het gaat om de beleving van de toeschouwer. Wat je ziet is niet per se de realiteit, maar een afspiegeling van iets ongrijpbaars, waar je als kijker je eigen verhaal bij maakt of herkenning ervaart.

Na een carrière als werktuigkundig ingenieur en tandarts besloot hij zich drie jaar geleden volledig aan de kunst te wijden. Zijn derde carrière.