Marcia Haffmans vertelt over Script from within

Marcia Haffmans, internationaal jurist, komt oorspronkelijk uit Nederland maar woont al jaren in de VS, in de staat Minnesota. Daar werkt ze als beeldend kunstenaar in Minneapolis.

Marcia wil aandacht vragen voor het stijgende aantal vrouwen achter de tralies in Amerika, het land met het hoogste percentage opgesloten vrouwen van de wereld. Ze verzamelde handgeschreven fragmenten, soms noodkreten, van gevangen vrouwen en presenteert hun woorden als kunstwerkjes: met borduursteken.

Een bezoekster van de expositie In Vrijheid was onder de indruk: ‘Heel divers werk. En ik heb mijn vooroordeel over borduren herzien, wat is dit prachtig!’

In 30 jaar tijd is het aantal opsluitingen van vrouwen in de staat Minnesota met 900 procent gestegen! Met haar project Sript form within brengt Marcia de mensen achter deze statistieken tot leven en versterkt ze de authentieke stemmen van de vrouwen. ‘Het voelt alsof ik echt ergens mee bezig ben’, vindt Marcia. ‘Het is zo vernederend, wat die vrouwen doormaken.’ 

Haar idee was om de handschriften van de vrouwen het middelpunt van haar kunst te maken en hun stemmen zichtbaar te maken. Honderden vrouwen in gevangenschap hebben inmiddels meegedaan met hun handgeschreven berichten. Veel van de vrouwen zaten in de gevangenis in afwachting van hun proces, dus waren nog niet eens veroordeeld! Marcia brengt hun verhaal naar buiten, zodat we er kennis van kunnen nemen. 
‘Onbeschrijfelijk’, zegt Marcia. ‘Je moet deze stemmen gewoon ervaren.’

Marcia creëert installaties die een nieuwe dimensie geven aan deze onzichtbare, onderdrukte stemmen. Zij doet dit met materialen en technieken die refereren aan nijverheid en sociale systemen. Het werk is een ruimtelijk archief van verdrukte stemmen, een collectie van ons historisch en hedendaags geheugen, waarbij de kracht ligt in wat is weggelaten.

>> Voor deze lezing komt Marcia Haffmans over uit Amerika.
Van harte welkom op zondag 22 september, om 15.00 uur. Haar verhaal over Script from within is meteen ook de afsluiting van de expositie In Vrijheid.

Script from within | zondag 22 september 2019, 15.00 uur

Kaarten à € 10,00 bestel je via dit formulier.

Statusbericht

Sorry... Dit formulier is gesloten voor nieuwe inzendingen.